De ce este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

mic dejun corect și echilibrat

Importanța micului dejun

Micul dejun este adesea numit cea mai importantă masă a zilei, dar sărirea peste această masă de dimineață este într-adevăr dăunătoare sănătății?

Când te trezești din somnul peste noapte, este posibil să nu fi mâncat până la 8/10 ore. Micul dejun completează rezervele de energie și nutrienți din corpul tău. Îți oferă energia de care ai nevoie pentru a finaliza lucrurile și te ajută să te concentrezi mai bine la serviciu.

Pentru copii, micul dejun a fost asociat pozitiv cu performanța școlară, precum și cu un risc scăzut de obezitate.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.

Lipsa micului dejun

Multe persoane sar peste micul dejun pentru că se grăbesc să iasă pe ușă. Asta este o greșeală. Ai nevoie de hrană în sistemul tău cu mult înainte de ora prânzului. Dacă nu mănânci dimineața, s-ar putea să îți fie atât de foame mai târziu încât să apelezi la alimente bogate în grăsimi și zahăr.

Când te trezești, zahărul din sânge de care corpul tău are nevoie pentru a-ți face mușchii și creierul să funcționeze cât mai bine este de obicei scăzut. Micul dejun ajută la completarea acestuia.

Dacă corpul tău nu primește acel combustibil din alimente, s-ar putea să te simți lipsit de energie și vei avea mai multe șanse să mănânci în exces mai târziu în cursul zilei.

Pe termen lung sănătatea corpului are de suferit și poți lua în greutate foarte ușor.

Cum trebuie să fie un mic dejun corect și echilibrat?

Pentru cel mai nutritiv mic dejun, încercă să alegi alimente neprocesate, bogate în fibre, proteine, grăsimi sănătoase și micronutrienți.

Alimentele pentru micul dejun pot varia în funcție de propriile preferințe personale și de accesul la anumite alimente sau de sfaturile și recomandările experților în nutriție.

Alimentele cele mai comune pentru un mic dejun echilibrat și sănătos sunt pâinea prăjită, gem sau dulceață fără zahăr, cereale sau fulgi de ovăz, ouă, lactate, avocado, nuci, unt de arahide, smoothie-uri, fructe și multe altele.

Importanța micului dejun

Un mic dejun corect și echilibrat trebuie să îndeplinească 4 condiții:

  1. Să restabilească nutrienții consumați pe timpul nopții.
  2. Să ofere energie de dimineță.
  3. Să asigure o rehidratare optimă (pe parcusul nopții pierdem până la 1-1,5l de apă).
  4. Să mențină un nivel de zahăr/glicemie optim pentru a evita scăderea de energie și dorința de a ronțăi între mese.

Efectele unui mic dejun dezechilibrat

  • Micul dejun bazat pe carbohidrați rafinaţi sau lipsa acestuia duce fluctațiile bruște ale nivelui de zahăr din sânge.
  • Prin urmare, apare o nevoie necontrolată de a mânca și nu poți respecta un regim echilibrat de alimentație.
  • Pe termen lung, acest lucru poate duce la obiceiuri nesănătoase și acumularea de kilograme în exces.
  • De asemenea, un mic dejun sărac în nutrineți dar bogat în carbohidrați generează dispoziție instabilă, iritabilitate, oboseală frecventă și dificultăți de concentrare.

O mare parte din nivelurile tale zilnice de energie, starea de spirit și bunăstarea generală provin din alimentele pe care le consumi pe parcusul zilei. Dacă vrei să arăți mai bine și să ai mai multă energie, trebuie să acorzi prioritate unei alimentații sănătoase. Un mic dejun bun și sănătos este un mod perfect pentru a începe.

Dacă ești gata să faci primul pas către un stil de viaţă sănătos, contactează-ne chiar astăzi!

Voucher cadou consultanță nutrițională în valoare de 250 de lei!

Descoperă secretele unei alimentații sănătoase și echilibrate alături de expertul în nutriție, Dan Nicolae Sandu! Ai ocazia de a câștiga un voucher pentru o consultanță nutrițională gratuită în valoare de 250 de lei!

❗ Ai două opțiuni pentru a obține voucherul: fie prin intermediul WhatsApp, fie completând direct formularul de la nutriționist.

https://wa.me/+40731170580

Completeaza aici formularul wellness