Cum să nu te îngrași de Sărbători – cele mai bune sfaturi
Cum să nu te îngrași de sărbători mâncând, totuși, preparatele tradiționale? În acest articol vei afla răspunsul!
Sărbătorile sunt un moment în care familia și prietenii se adună împreună pentru a se bucura de compania celuilalt, a se distra și pentru a mânca preparate tradiționale românești!
Sarmale, salata de boeuf, cârnați, friptură, cozonaci, prăjituri… nu este de mirare că menținerea unei greutăți sănătoase poate prezenta și mai multe provocări în timpul sărbătorilor decât în restul anului. În fiecare an, în medie, avem tendința de a crește o cantitate mică de greutate (aproximativ un kilogram pe an).
Sezonul sărbătorilor nu este despre privare sau dietă, cu toate că probabil și tu îți faci griji cum să nu te îngrași de sărbători. Provocarea este să mănânci preparate tradiționale fără a recâștiga nimic din greutatea pe care ai încercat să o pierzi.
Pe măsură ce sărbătorile se apropie, ai două opțiuni: să-ți menții programul și să continui să slăbești (deși e foarte greu), sau să treci temporar în modul de întreținere până când sărbătorile trec.
Iată 10 sfaturi oferite de un specialist în nutriție sportivă pentru a evita să te îngrași de Sărbători.
1. Ai grijă la mărimea porțiilor de mâncare
Când sosesc sărbătorile, poate fi ușor să-ți supraîncărci farfuria. Cei care mănâncă porții mai mari tind să se îngrașă mai ușor decât cei care nu o fac.
Cel mai bun mod de a depăși acest lucru este să controlezi dimensiunile porțiilor sau să folosești farfurii mai mici. în modul acesta nu te vei îngrășa de sărbători
2. Menține mesele echilibrate cu proteine
Mesele de sărbători sunt de obicei bogate în carbohidrați, dar sărace în proteine. Cu toate acestea, este important să incluzi niște proteine la fiecare masă, deoarece promovează sațietatea și poate fi utilă pentru menținerea greutății
3. Mănâncă dulciuri cu măsură
Cum să nu te îngrași de Sărbători când există atâtea dulciuri delicioase, dar nesănătoase, cum ar fi prăjiturile și cozonacii, disponibile în cantități mari?
Încearcă să fii atent cât de mult dulce mănânci. Dacă te trezești că ronțăi doar pentru că există mâncare în jur, și nu pentru că ți-e foame, cel mai bine este să nu faci exces.
4. Mănâncă încet
Mâncatul rapid nu permite corpului să recunoască faptul că este sătul, așa că consumi mai multe calorii înainte de a ajunge la punctul de a te simți satul. Acele calorii suplimentare sunt stocate sub formă de grăsime.
Fă-ți timp pentru a-ți savura mâncarea.
5. Bea mai multă apă
Deoarece fiecare petrecere de sărbători vine de obicei cu băuturi gustoase (și, de obicei, nu sănătoase), este ușor să uiți să bei și apă. Apa îți hrănește corpul și, de fapt, te ajută să nu te îngrași.
Deci, nu uita să bei apă cât mai mult posibil, ori de câte ori poți
6. Ia un mic dejun sănătos
După atâtea preparate delicioase, dar sărace în nutrienți, un nutriționist de la Magnetic Fit recomandă ca micul dejun în perioada sărbătorilor să fie unul sănătos.
7. Nu îți fie teamă să spui și Nu
Când ți se prezintă o mulțime de opțiuni tentante, este posibil să simți nevoia să încerci din fiecare preparat.
Nu trebuie să te simți presat să spui Da pentru fiecare ofertă de mâncare. Când cineva îți spune că trebuie să încerci celebrul ei tort de ciocolată sau orice alt preparat, e în regulă să spui că te simți plin sau că încerci să nu te îngrași de Sărbători
8. Atenție la consumul de alcool
În primul rând, băuturile alcoolice pot fi încărcate cu calorii și pentru că le bem (mai degrabă decât le mâncăm), adesea nu le recunoaștem ca o sursă semnificativă de calorii.
Un nutriționist nu îți va spune să nu consumi deloc alcool în timpul sărbătorilor, ci să ai grijă la cantitate.
9. Fii activ cu familia și prietenii
Activitățile sedentare, cum ar fi să stai pe canapea uitându-te la Netflix, sunt tradiții comune de sărbători pentru multe familii. Inactivitatea poate contribui la creșterea în greutate, mai ales dacă este însoțită de supraalimentare.
Efectuarea unui anumit tip de activitate fizică cu familia ta se poate dovedi benefică pentru controlul greutății. Chiar și ceva atât de simplu precum o plimbare pe jos.
10. Dormi suficient
Lipsa de somn, care este destul de comună în timpul sărbătorilor, poate duce la creșterea în greutate.
Restricția somnului poate crește nivelul hormonului foamei, ducând în cele din urmă la un aport mai mare de calorii.
Voucher cadou consultanță nutrițională în valoare de 250 de lei!
Descoperă secretele unei alimentații sănătoase și echilibrate alături de expertul în nutriție, Dan Nicolae Sandu! Ai ocazia de a câștiga un voucher pentru o consultanță nutrițională gratuită în valoare de 250 de lei!
❗ Ai două opțiuni pentru a obține voucherul: fie prin intermediul WhatsApp, fie completând direct formularul de la nutriționist.