Antrenamentul în sala de fitness

Antrenamentul în sala de fitness

Antrenament in Sala de Fitness: Ghid pentru Rezultate Optime

Abonament la o sală de fitness din Berceni

În momentul în care ai luat decizia să îți faci abonament la o sală de fitness și ți-ai propus să petreci acolo câteva ore pe săptămână, trebuie să te asiguri că acest timp este folosit eficient.

Mulți vin sală doar să piardă vremea și fără să se implice în realizarea obiectivului lor. Este foarte important ca înaintea fiecărei sesiuni de antrenament, să îți organizezi foarte bine odihna, mesele și hidratarea, astfel încât să ajungi la sală în maxim de formă. Foarte importantă este și relaxarea, suport emoțional necesar pentru a-ți vizualiza obiectivele și planul antrenamentului respectiv. Asta te va ajuta și să te concentrezi mult mai bine în timpul sesiunii de antrenament. Să ai un plan clar de antrenament în sala de fitness te ajută să eviți stagnarea și să te asiguri că progresezi constant.

Echipamentul de antrenament trebuie să fie curat, să nu limiteze mișcările naturale ale corpului și să permită în același timp o bună circulație a sângelui cât și termoreglarea corpului.

Antrenamentul în sala de fitness

Înfășurarea în celofan este o metodă greșită de slăbire, ea te poate doar deshidrata pe moment, având un impact negativ asupra slăbirii pe termen lung. Folosește un prosop special pentru a fi pus pe aparate, indiferent de anotimp, atunci când pielea ta riscă să intre în contact cu ele.

Antrenamentul trebuie să înceapă cu o încălzire generală, câteva elemente de stretching și eventual, câteva minute de aerobic practicat cu intensitate scăzută. Pentru fiecare grupă pe care doriți să o antrenați în sesiunea de antrenament respectivă, este bine să faceți 1-2 serii de încălzire cu o greutate mică / medie, cu repetări executate complet, pe toată cursa mișcării, având un ritm lent la început, apoi ceva mai rapid, pentru a încălzi mușchiul, tendoanele și ligamentele, a duce sânge / nutrienți / glicogen în zonă, cât și pentru a stabili o conexiune bună între minte și mușchi. Un antrenament in sala de fitness poate include o combinație de exerciții cardio, forță și flexibilitate pentru o dezvoltare fizică armonioasă.

Tendința de a neglija sesiunea de încălzire, îți poate premedita un antrenament nereușit și în timp unele accidentări, nedorite de altfel.

Exercițiile efectuate pentru mușchii abdominali, sau câteva zeci de minute de “cardio” (bandă, bicicletă, stepper, etc), nu țin loc de încălzire, ci mai degrabă îți epuizează ineficient, rezervele energetice, atât de necesare pentru susținerea sesiunii de antrenament. Mușchii abdominali se antrenează la fel ca și celelalte grupe musculare, iar sesiunea de cardio este mult mai eficientă la finalul antrenamentului.

Este bine de știut că exercițiile efectuate pentru o anumită grupă musculară, nu reduc țesutul adipos din acea zonă, deoarece acest țesut se “topește” proporțional de pe toată suprafața corporală și nu numai în anumite zone.

Este foarte important să te hidratezi în timpul antrenamentului ( apă sau o băutură izotonică), chiar dacă nu simți senzația de sete, deoarece această senzație apare atunci când corpul a pierdut o cantitate apreciabilă de apă.

Deshidratarea duce la scăderea performanțelor sportive și împiedică reacția hormonală pozitivă de care ai nevoie în timpul antrenamentului.

În timpul antrenamentului, poți executa în pauzele dintre serii, exerciții de stretching ușor pentru grupele vizate, acestea ajutând la refacerea mai rapidă a grupei/grupelor musculare implicate.

Este bine să evitați discuțiile cu ceilalți în timpul antrenamentului, încercați să fiți cât mai concentrați pe ceea ce aveți de făcut. Dacă vreți să socializați, aveți destul timp în afara antrenamentelor.

Discuțiile te scot din zona de concentrare, pot prelungi inutil pauzele și reduc eficiența unui antrenament.
Și nu în ultimul rând, un amănunt important : ducem fiecare set până la epuizare, sau nu ? În general, nu este indicat să ducem multe seturi până la epuizare pentru aceeași grupă musculară. Se recomandă ca primele seturi să fie făcute cu intensitate moderată, iar 1-2 seturi, până la epuizare. Dacă în timpul antrenamentului apare vreo accidentare, ai amețeli sau senzație de vomă, este mai bine să întrerupi antrenamentul pentru a evita probleme mai grave care pot apărea.

Pentru a preveni accidentările, cât și pentru motivare, este bine să apelăm la suportul unui partener de antrenament, care să aibă cam aceleași caracteristici cu noi : obiective, forță, capacitate de efort, empatie. Tot pentru evitarea accidentărilor, este bine să respectăm regulile impuse de către administratorul sălii / antrenor, cât și cele prevăzute de către fabricanții aparatelor la care se lucrează.

Aparatele trebuie utilizate numai pentru exercițiile pentru care au fost concepute, evitându-se improvizațiile.
În cazul în care obiectivul este hipertrofia musculară, trebuie să aveți în vedere că organismul reacționează nu numai local, pe mușchii lucrați, ci și în general, ca ansamblu. Pentru a obține acest efect general de antrenament ( care se concretizează în hormoni anabolici în cantități mari), trebuie ca antrenamentul să se desfășoare într-un ritm alert, fără pauze prea lungi, cu exerciții de bază și compuse. Deseori vedem prin săli tipi care parcă nu sunt acolo pentru a deveni mari și puternici, ci doar să piardă vremea. Deci dacă vrei niște efecte vizibile este bine să îți iei antrenamentul în serios, să simți că îți forțezi tot organismul.

Exercițiile trebuie executate într-o formă cât mai corectă, fără balansuri și trișări. Dacă nu poți să faci asta, este cazul să micșorezi greutățile și să insiști pe învățarea formei corecte, până nu se stabilesc deprinderi greșite, care îți vor întârzia rezultatele și te vor expune accidentărilor.

La finalul antrenamentului, asigură-te că ai lăsat aparatele în ordine, discurile, barele și ganterele la locul lor, ai aruncat la coșul de gunoi eventualele deșeuri produse în timpul antrenamentului ( bidoane de apă, ambalaje provenite de la batoane proteice, etc. )

În concluzie, vă așteptăm la https://magneticfit.ro/ ca să punem în practică toate acestea, beneficiind de abonamente atractive, aparatură modernă și nu în ultimul rând, sprijinul unei echipe de antrenori empatici și dedicați!

Articol By Corvin Cornel (antrenor Fitness)

Voucher cadou consultanță nutrițională în valoare de 250 de lei!

Descoperă secretele unei alimentații sănătoase și echilibrate alături de expertul în nutriție, Dan Nicolae Sandu! Ai ocazia de a câștiga un voucher pentru o consultanță nutrițională gratuită în valoare de 250 de lei!

❗ Ai două opțiuni pentru a obține voucherul: fie prin intermediul WhatsApp, fie completând direct formularul de la nutriționist.

https://wa.me/+40731170580

Completeaza aici formularul wellness